Procesul de creare site web, realizare site web, începe cu alegerea unui domeniu (un nume pentru site) și al unei găzduiri sau hosting(o firmă specializată care asigură stocarea fișierelor necesare site-ului pe un server).

Cum alegem domeniul?

Domeniul se referă la numele site-ului(cel afișat in bara de adrese) și aici trebuie spus ca alegerea numelui trebuie sa fie una inspirată. Numele trebuie sa fie reprezentativ pentru activitatea desfășurată, trebuie să fie scurt și ușor de reținut și mai ales disponibil(să nu fie ales de altcineva).

Verificarea disponibilității unui nume de domeniu poate fi făcută pe site-urile firmelor ce comercializează nume de domenii iar dacă raspunsul este afirmativ numele poate fi cumpărat.

Dacă firma iși desfășoară activitatea în România este de preferat să se aleagă un nume de domeniu cu extensia .ro (de exemplu www.afacereamea.ro) iar dacă afacerea ta online se adresează publicului la nivel internațional este de preferat să se aleagă un nume de domeniu cu extensia .com sau .net sau ce se consideră a fi reprezentativ (de exemplu www.afacereamea.com sau www.afacereamea.net).

Un domeniu cu extensia .ro poate fi achizitionat pentru o perioada între 1-10 ani.

În trecut un domeniu cu extensia .ro putea fi achiziționat pe perioadă nedeterminată.

Dacă ai achiziționat un domeniu cu extensia .ro pe perioadă nedeterminată după 1 martie 2013, acesta va expira la împlinirea a 5 ani de la data înregistrării. Se poate verifica data expirării unui domeniu la adresa https://rotld.ro/whois/.

Un domeniu cu extensia .com se poate achiziționa pentru o perioadă între 1-10 ani.

Prețurile pot să difere de la o firmă la alta creându-se astfel o atmosferă competițională.

 

Cum alegem găzduirea?

Gazduirea se refera la “chiria” ce trebuie plătită unei firme specializate care alocă pe un server un anumit spațiu pentru stocarea fișierele necesare site-ului.

Hostingul web sau găzduirea nu se referă doar la stocare ci și la oferirea de servicii mai speciale precum posibilitatea de a înregistra un anumit număr de domenii în contul de găzduire, adresa IP proprie, un anumit număr de căsuțe de email, baze de date MySQL, Softaculous (posibilitatea de a instala diferite aplicații gen CMS (exemplu: WordPress,Magento,Joomla etc.) facil, direct din panoul de administrare) backup periodic e.t.c.

In funcție de categoriile de servicii oferite apar și diferențele de preț și este important ca alegerea găzduirii să fie făcută exclusiv în funcție de nevoia de utilizare.

 

Există și posibilitatea realizării unui upgrade (alegerea unui plan de servicii superior față de planul de găzduire actual in condiții de deplină siguranță) adică dacă nu am ales bine la început găzduirea pot repara asta alegând ceva mai bun dupa ce am realizat care sunt nevoile mele de utilizare.

Dupa o căutare in Google dupa cuvantul “gazduire” putem găsi mai multe firme specializate care oferă servicii diverse de găzduire la prețuri diferite și pentru a alege bine înca de la început trebuie sa ținem cont atât de preț cât și de ceea ce avem nevoie.

“Chiria” poate fi plătită lunar, la 3,6 sau 12 luni iar în acest caz unele firme pot practica politica reducerilor de preț pentru plata în avans.

Este interesant de urmărit recenziile utilizatorilor vis a vis de serviciile firmei de hosting folosite (dacă ei sunt mulțumiți, sunt mari șanse să fim și noi dacă alegem firma respectivă de hosting).

Pin It on Pinterest